En dan bedoel ik dat niet over de kou, warmte, file, droogte, nattigheid, gezondheid, schoonmoeder of de echtgenoot. In deze blog gaat het over klagen over een aanbesteding.
Met enige regelmaat krijgen wij van cliënten de opmerking dat het een en ander niet klopte met een aanbesteding. Zoals daar zijn:
Laten wij u daartoe op een belangrijk begrip wijzen die de voornaamste rol speelt bij hoe met een eventuele klacht wordt omgegaan.
Volgens de Grossman doctrine (Europees recht) is het vereist dat, als er een reden is om te klagen en de wens bestaat tot aanpassing van (onderdelen van) de aanbesteding, het bedrijf dat meedingt naar de opdracht voldoende op tijd klaagt en zonodig een kort geding start. Een proactieve houding dus. Het laat, te laat of zelfs achteraf klagen heeft geen enkele zin. Want de aanbestedende dienst moet kunnen reageren en eventueel het een en ander kunnen aanpassen of anders kunnen aanpakken. Bij klagen speelt overduidelijk het vraagstuk van de rechtsverwerking oftewel je recht om te klagen kan vervallen zijn.
Echter, (te) laat klagen en dientengevolge een dreigende rechtsverwerking gaat niet altijd op. Zoals bijvoorbeeld bij:
Wilt u uw positie versterken dan blijft het noodzakelijk dat u op tijd klaagt (en de klacht zonodig doorzet).